Mammoet & Neushoorn


Noordzee / Doggerland

Doggerland of Doggersland, het 'Atlantis van de Noordzee', was een uitgestrekt gebied tussen Engeland en continentaal Europa. Het verloren landschap kende een bijna 1 miljoen jaar oude menselijke bewoning. Voor de Nederlandse kust ligt 'een van de belangrijkste archeologische en paleontologische vindplaatsen ter wereld.

In periodes met een laag zeeniveau was dit gebied onderdeel van de droogliggende bodem van de zuidelijke Noordzee. Dit was het geval tijdens elke ijstijd. De laatste keer vond dat plaats tijdens het Weichselien, de koude periode die zo'n 11.000 jaar geleden eindigde. Omstreeks 6150 v.Chr. worden de kusten getroffen door de Storegga-aardverschuiving. Het laatste droge restant verdwijnt na 5800 v.Chr.

De Maasvlakte en de Zuid-Hollandse kust zijn bekende plekken waar fossielen uit de Noordzee kunnen worden aangetroffen. Door zandsuppleties en opspuitingen komen fossielen van prehistorische dieren, zoals mammoeten en neushoorns, aan de oppervlakte. Vissers vinden ook regelmatig fossiele botten en tanden als bijvangst.


Permafrost

De langzaam smeltende, uitgestrekte permafrostgebieden in Azië bieden een unieke inkijk in de prehistorische wereld. Na tienduizenden jaren in de bevroren grond te hebben gelegen, zijn sommige fossielen nog bijna perfect bewaard gebleven. Er zijn vondsten bekend van complete mammoeten en wolharige neushoorns, geconserveerd met huid en haar, waardoor we een gedetailleerd beeld krijgen van hoe deze dieren eruitzagen en wat ze aten.

Wetenschappers hebben maaginhoud geanalyseerd en ontdekt dat mammoeten vooral grassen, kruiden en soms schors of twijgen consumeerden, wat hun aanpassing aan ijzige toendra’s bevestigt. Een van de meest opmerkelijke vondsten is de mammoet ‘Yuka’, een jong vrouwtje met uitzonderlijk goed bewaard spierweefsel, en de wolharige neushoorn ‘Sasha’, die intacte vacht en weefsels had.