Kwarts Kristallen

Karakterisering

Kwarts is een mineraal dat in verschillende hoedanigheden voorkomt. Bergkristal, amethist, melkkwarts, tijgeroog, agaat, chrysopraas en vuursteen zijn allemaal voorbeelden van kwarts. Wat ze gemeen hebben is de samenstelling: alle kwarts is opgebouwd uit een verbinding van silicium en zuurstof (SiO2) en heeft dezelfde kristalstructuur. Kwarts kan doorzichtig zijn (bergkristal), maar ook volledig ondoorzichtig (vuursteen) en het kan vele verschillende kleuren hebben. Kwartskristallen zijn herkenbaar aan de zeshoekige vorm met piramides aan de uiteinden.

 

Kwarts heeft een hardheid 7, waarmee het glas en staal kan krassen. De hardheid van kwarts wordt dan ook benut in schuurmiddelen. Omdat het zo hard is, is kwarts slijtvaster is dan veel andere mineralen. Daardoor bestaat bijvoorbeeld ons strand voornamelijk uit kwarts. De rest van de mineralen die ooit het vaste gesteente van gebergtes elders in Europa vormden, zijn tijdens het transport via rivieren naar de kust helemaal weggesleten, terwijl de kwartskorrels overbleven.

 

De herkomst van de naam is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat kwarts (engels = quartz) afkomstig is van het Duitse Quarz, dat weer afgeleid is van quaderz dat slecht erts betekent. Het kan ook afgeleid zijn van het Slavische kwady, dat hard betekent, of van het Oud-Saksische querklufterz dat geaderd erts betekent. Kwarts komt namelijk vaak voor in aders waar allerlei ertsmineralen in voorkomen.

 

De kleurloze variant van kwarts, bergkristal, is het bekendst. De naam kristal komt van het Griekse krystallos, dat ijs betekent. De oude Grieken dachten namelijk dat bergkristal ooit ijs is geweest dat niet meer kan smelten, omdat het extreem koud is geweest. Een andere bekende variant van kwarts is het paarse amethist, waarvan de naam ook is afgeleid uit het Grieks. Amethist betekent niet bedwelmend; de Grieken dachten dat dit mineraal dronkenschap zou verhelpen en zelfs tegen zou gaan.

Ontstaanswijze

 

De mooiste kristallen ontstaan wanneer kwarts in magma heel geleidelijjk afkoelt. Kwarts kan dan in veel verschillende kleuren voorkomen, waarvan een aantal hun eigen naam hebben gekregen. Deze kleurverschillen kunnen ontstaan door menging met andere stoffen als ijzer (paars, amethist), mangaan (roze, roze kwarts), of door radioactieve straling (zwartbruin, rookkwarts).

 

Toepassingen

 

Kwarts als kristal heeft een bijzondere eigenschap: het is piëzo-elektrisch. Dat wil zeggen dat het een elektrische spanning afgeeft wanneer er druk op uitgeoefend wordt. In een elektrische aansteker zitten twee kleine kwartskristallen die tegen elkaar slaan wanneer het knopje van de aansteker wordt ingedrukt. Er ontstaat dan een vonk die het gas doet ontbranden. Als je een kwartskristal onder elektrische spanning zet, gaat het kristal trillen. Deze eigenschap wordt in horloges gebruikt: er is namelijk een constant aantal trillingen van het kwartskristal per seconde. Een kwartshorloge kan daardoor zeer nauwkeurig de tijd aangeven.

 

 

Eigenschappen

  • Chemische groep: oxiden
  • Chemische formule: SiO2
  • Kristalstelsel: hexagonaal
  • Hardheid: 7
  • Dichtheid: 2,65 gr/cm3
  • Splijting: geen
  • Kleur: doorzichtig en doorschijnend, wit, paars, grijs, bruin, zwart, roze, geel, groen, blauw
  • Glans: glasachtig tot vettige glans

 

PangeoBest in your own language

 

PangeoBest Nieuws

2019


2018


2016


2015


2014


Nieuw op de site

Fossiel hout
€ 1.250,00 € 699,00
TOP stalagmiet China 88cm 42kg
€ 2.250,00 € 999,00

Stuur een mail

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

PangeoBest 
Jaagvelden 3
5685JN Best
BTW nr: NL141630279B01
KVK Eindhoven: 55926479
Tel: 06-20604441